Constanta

Constante si benefice!

” In secolul 21, analfabeti nu vor fi aceia care nu vor sti sa scrie si sa citesca, ci aceia care nu vor fi capabili sa invete continuu” – acesta este citatul care apare in headerul unui site dedicat invatarii si formarii. L-am citit, si desi il stiam de ceva vreme, am avut brusc o intelegere prin extensie, a sensului cuvintelor lui Alvin Toffler – aplicata nu numai la oameni ci si la oganizatii. In cazul oamenilor, un criteriu esential pentru supravietuire este maturizarea, care are loc prin invatare (de mai multe feluri, formala, informala, implicita, directa…etc). Ca si in cazul oamenilor, organizatia exista in timp, adica are un trecut, un prezent si posibil un viitor!. SI la fel ca fiinta umana – pentru a supravietui, are nevoie sa se maturizeze, sa invete din trecut pentru a se adapta mai bine la prezent. SI poate cel mai important, sa invete din trecut pentru a fi pregatita pentru viitor. Thompson  (in 1968) folosea expresia “Fitness for the Future” – ca principiu esential si functie pentru dezvoltarea abilitatilor si capabilitatilor, absolut necesare pentru cresterea performantelor si managementul schimbarilor. Tinand seama ca Schimbarea este o constanta in sistemele vii – deci si in organizatii, putem aplica acelasi principiu – “Fitness for the future” si in cazul organizatiilor. Deci – cum ar trebui sau ar putea sa se antreneze organizatiile pentru viitor, daca nu acceptand schimbarea ca prezenta poztiva si permaneta?

SI – ce obstacol puternic intalnim deseori, atat la oamnei cat si in organizatii, in calea schimbarilor? Cel mai des intalnit este – inertia, sau altfel spus – obisnuinta de a fi si face in feluri “consacrate“. DIn aceasta perspectiva, sensul Schimbarii este determinat prin depasirea inertiei, a familiaritatilor si obisnuintelor, care de multe ori par sa faca viata (personala sau organizationala) mai confortabila.

Psihologul si specialistul in Programare Neuro-Lingvistica Sid Jacobson spunea ca “..pentru cea mai mare parte a schimbarilor, fiecare motiv de a face schimbarea are cel putin un contra-motiv pentru a evita acea schimbare”. Apoi el sugereaza cateva aspecte importante – cu valoare de Principii – de care sa tinem seama, pentru a institui schimbarea dorita intro organizatie adaptata:

– Acolo (sau aici!) vor fi cu siguranta schimbari!

– Schimbarea este naturala, in special in dezvoltarea oricarui sistem!

– Unii oameni pot opune rezistenta la schimbare, pur si simplu pentru ca e o schimbare, fara alte motive. (Candva, ei au invatat ca schimbarea poate fi dificila sau periculoasa, si astfel pur si simplu incearca sa se protejeze).

– Oamenii au nevoie de cateva  lucruri pentru a deveni deschisi la schimbari:

                      * Motivatia – prin intelegerea motivului pentru care schimbarea este importanta,

  * Sensul – sa inteleaga Cum poate fi realizata schimbarea,

   * Oportunitatea – sansa e a face lucrurile sa mearga in modul cel mai bun de care sunt ei in stare,

                              * Siguranta – sa se simta “safe” in timp ce se petrece schimbarea,

– Este nevoie ca toate schimbarile sa fie comunicate clar oricarei persoane implicate, oricat de neimportanta ar parea pozitia din organizatie. Astfel cu totii se vor simti “parte” componenta a Schimbarii si isi vor asuma responsabilitati in dinamica ei.

Schimbarea este Naturala, Stagnarea este periculoasa!

Va las sa reflectati la aceste principii, in masura in care ele va determina reflectia!

Carmen Demi, Iunie 2009


0 comentarii la “Organizatiile ca si oamenii – sisteme vii in Schimbare!”
Comentariul tau